„Jedzenie to nie więzienie”

„Jedzenie to nie więzienie”

W ramach projektu powstał reportaż telewizyjny pt. „Jedzenie to nie więzienie”, autorstwa Mateusza Wielgusa i Jana Narlocha.

 Reportaż dotyka, niepodejmowanego jeszcze tematu jakości żywienia  w polskich szpitalach i więzieniach oraz pokazuje żywieniową „kuchnię”, w tym pracę szefa kuchni w więzieniu typu zamkniętego. Kontekstem są wypowiedzi ekspertów, dietetyków, na temat nawyków żywieniowych i ich wpływu na zdrowie psychiczne i fizyczne.

Głównym celem projektu było podniesienie społecznej świadomości na temat znaczenia odżywiania dla kondycji psychicznej i fizycznej człowieka, zwłaszcza w sytuacjach skrajnych życiowo, takich jak ciężka choroba, czy pobyt w zamkniętej palcówce oraz upowszechnianie wiedzy dotyczącej jakości żywienia w państwowych więzieniach i szpitalach. Ważny jest kontekst dobrostanu więźniów i pacjentów.

Premiera odbyła się 23 maja 2024 roku w czasie spotkania zorganizowanego przez autorów reportażu na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Po prezentacji materiału odbyła się dyskusja a autorzy przeprowadzili ankietę ewaluacyjną.

Reportaż można obejrzeć na kanale You Tube Neptun TV:

https://www.youtube.com/watch?v=NJ3m5lVyPxY

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: piątek, 12. Lipiec 2024 - 14:33; osoba wprowadzająca: Paweł Kozielski Ostatnia zmiana: piątek, 12. Lipiec 2024 - 14:36; osoba wprowadzająca: Paweł Kozielski