„Jedzenie to nie więzienie”
„Jedzenie to nie więzienie”
W ramach projektu powstał reportaż telewizyjny pt. „Jedzenie to nie więzienie”, autorstwa Mateusza Wielgusa i Jana Narlocha.
Reportaż dotyka, niepodejmowanego jeszcze tematu jakości żywienia w polskich szpitalach i więzieniach oraz pokazuje żywieniową „kuchnię”, w tym pracę szefa kuchni w więzieniu typu zamkniętego. Kontekstem są wypowiedzi ekspertów, dietetyków, na temat nawyków żywieniowych i ich wpływu na zdrowie psychiczne i fizyczne.
Głównym celem projektu było podniesienie społecznej świadomości na temat znaczenia odżywiania dla kondycji psychicznej i fizycznej człowieka, zwłaszcza w sytuacjach skrajnych życiowo, takich jak ciężka choroba, czy pobyt w zamkniętej palcówce oraz upowszechnianie wiedzy dotyczącej jakości żywienia w państwowych więzieniach i szpitalach. Ważny jest kontekst dobrostanu więźniów i pacjentów.
Premiera odbyła się 23 maja 2024 roku w czasie spotkania zorganizowanego przez autorów reportażu na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Po prezentacji materiału odbyła się dyskusja a autorzy przeprowadzili ankietę ewaluacyjną.
Reportaż można obejrzeć na kanale You Tube Neptun TV: